TASR


Viete ako spoznáte dobrý burčiak? Dáme vám rady priamo od vinára

22.09.14 - 19:41 - Slovensko

Sezóna vinobraní je pomaly ale iste v plnom prúde. Pochutnáte si však na ňom iba vtedy, ak spĺňa potrebné parametre.

V prvom rade sa dobre prizrite, čo kupujete. Pokiaľ sa z fľaše na vás škerí hnedkastá voda a po ovoňaní vám prejde po chrbte mráz, namiesto toho, aby sa vám do úst tisli slinky, ste na zlej adrese. Vinári dobromyseľne radia burčiak kupovať radšej vo vinotékach alebo vinárstvach, kde ho dostanete už odkalený.

Správna farba obľúbeného moku by mala byť žltkastá alebo ako svetlá káva, s príjemnou vôňou, nie príliš hustý. Jazyk by nemal postrehnúť žiadne kyselinky ani priveľa cukru.

Ktorý burčiak je kvalitný?

„Dôležité je, aby bolo hrozno kvalitné, s dobrou cukornatosťou,“ hovorí Ondrej Huluk zo Spolku vinárov Svätého Urbana vo Svätom Petri. „Vhodné na konzumáciu je na prelome, kedy je sladké a zároveň kyslé. Samozrejme záleží na tom, kto má aké rád. Každému chutí niečo iné,“ dodáva odborník na víno.

Po vylisovaní vzniká mušt - sladká šťava bez alkoholu, ktorá začne neskôr kvasiť. Po pár dňoch je šťava tentoraz už s prítomnosťou alkoholu, ktorého má burčiak 5 až 7 percent. Dobrý mušt nie je lakomý, pretože obsahuje prospešný vitamín B1, ale aj dusíkaté látky. Odporúčame sa pri pití troška krotiť a nevypiť viac ako dve-tri decká, a nedržať ho v chladničke dlhšie ako deň.

Transport hodný prezidenta

Po zakúpení fľašu nezatvorte napevno a nenechajte ju čakať na váš smäd na teplom mieste. Inak vás nepočastuje skvelým labužníckym zážitkom, ale ho okúsite aj na oblečení. Burčiak totiž stále pracuje a po ďalších niekoľkých dňoch sa mení na nepitný rampáš, ktorý chuťovým pohárikom nespôsobuje žiadnu rozkoš.

Prečítajte si aj: Príďte si posedieť priamo k vinárovi...

Preto ho opatrujte ako oko v hlave a prevážajte ho pomaly, s mierne odzátkovaným vrchnákom, pretože kvasením vzniká vo fľaši tlak spôsobený oxidom uhličitým. Inak by mohol aj vybuchnúť a ak by ste mali v aute fliaš viac, išlo by o scénku hodnú úsmevu. V lepšom prípade...

Ktorý je najlepší?

Tak ako sa od seba líšia blondínky, čierne či ryšavky, ani burčiak nie je rovnaký a nemá rovnakú chuť. Najlepšie sú odrodové so zaujímavou vôňou, ako je iršai alebo muškát. A ešte niečo. Ak pijete burčiak, nemali by ste byť nalačno, ale takpovediac polosýty. A v prípade ak to preženiete, vypite veľa vody a nasaďte si probiotiká. Treba už len dodať: Na zdravie!

 

Jana Šimonová, foto: TASR