- Všetky mestá
- Banská Bystrica
- Banská Štiavnica
- Brezno
- Detva
- Krupina
- Lučenec
- Poltár
- Revúca
- Rimavská Sobota
- Veľký Krtíš
- Žarnovica
- Žiar nad Hronom
- Zvolen
- Všetky mestá
- Bardejov
- Humenné
- Kežmarok
- Levoča
- Medzilaborce
- Poprad
- Prešov
- Sabinov
- Snina
- Stará Ľubovňa
- Stropkov
- Svidník
- Vranov nad Topľou
Hygienické nedostatky v Galante a Trnave
Obedové menu v slovenských reštauráciách sú presolené, majú vysokú energetickú hodnotu, obsahujú veľa tukov a bielkovín. Zistili to hygienici, ktorí počas dvoch januárových týždňov tohto roka skontrolovali 797 reštaurácií. Sústredili sa pritom na tie, v ktorých už v minulosti zistili určité nedostatky. Išlo najmä o zariadenia v Galante a Trnave.
„V obedovom menu bol zistený vysoký obsah soli. Dosahoval priemernú hodnotu 8,7 gramu. Keď to porovnáme s celkovým príjmom odporúčaným Svetovou zdravotníckou organizáciou, čo je päť gramov na deň, tak príjem z obedového menu presahoval odporúčaný príjem soli na dva dni,“ vysvetlila na tlačovej konferencii zástupkyňa hlavného hygienika Slovenskej republiky Iveta Trusková. Laboratórne vyšetrenia ukázali, že celková energetická hodnota jedál presiahla denné odporúčané hodnoty u mužov o 30 až 60 percent, u žien až do 80 percent. „Reštauráciám bolo odporúčané upraviť jedálne lístky,“ dodala Trusková.
Najväčšie nedostatky v Galante
Pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) sa pri kontrolách stretli aj s nedostatkami v hygiene. Celkovo zistili rôzne pochybenia u vyše 40 percent reštaurácií. Najhoršie dopadli reštaurácie v Trnavskom kraji, kde našli pochybenia v 63 percentách kontrolovaných reštaurácií. Išlo najmä o zariadenia v Galante a Trnave. Ako druhý najhorší dopadol Bratislavský kraj, hygienické nedostatky tu zistili u polovice kontrolovaných zariadení. Naopak, najlepšie vyšli reštaurácie v Košickom a Nitrianskom kraji. Spolu uložili kontrolóri podľa Evy Jóžeffiovej z ÚVZ pokuty vo výške takmer 16 000 eur, začali tiež správne konania, pričom predpokladaná výška pokút v týchto prípadoch je vyše 46 000 eur. Najvyššia pokuta sa vyšplhala na 1 500 eur. Štyrom reštauráciám nariadili dočasné uzatvorenie prevádzky, trom uzatvorenie kuchyne do odstránenia nedostatkov.
Suroviny po záruke
Najčastejšie pochybenia zistili kontrolóri v dodržiavaní osobnej hygieny zamestnancov, ktorí mali špinavé oblečenie, dlhé nalakované nechty či šperky na rukách. Častým problémom bolo aj zmrazovanie surovín, polotovarov alebo aj hotových jedál, ako mäsa, knedlí, halušiek či chleba. Počas kontrol hygienici našli aj hotové jedlá skladované na podlahe, zistili tiež rozmrazovanie mäsa v stojatej vode. Reštaurácie používali aj suroviny po dátume spotreby. Kontrolóri prišli tiež na to, že niektoré reštaurácie mali špinavé podlahy či steny, alebo nezabezpečili teplú vodu na toalete pre zákazníkov a zamestnancov. Podľa Truskovej boli pochybenia v slovenských reštauráciách podobné ako v ázijských, ktoré kontrolujú.
TASR, (vj)